icon Ulei esențial - Cum se obține și cum îl folosim

Ulei esențial - Cum se obține și cum îl folosim

Aromaterapia are rolul de a ne ajuta să scăpăm de stres, anxietate sau depresie, ne ajută să ne concentrăm, să simțim mai adânc emoții pe care avem tendința să le reprimăm, ne ajută în creșterea sistemului imunitar, iar acestea sunt doar câteva din beneficiile pe care le prezintă. Putem afirma că în aromaterapie, rolul principal îl joacă nimeni altul decât cunoscutul și controversatul ulei esențial.

De-a lungul timpului, au început să apară o mulțime de branduri de uleiuri esențiale pe piață, iar acum, este extrem de greu să știi că ce alegi să folosești este 100% pur. În cele ce urmează, vom expune câteva idei despre cum poți să îți dai seama dacă ce ai achiziționat este natural și va avea efecte benefice asupra trupului și a minții tale.

Cum obținem ulei esențial?

Există două modalități principale de a obține ulei esențial, în funcție de planta din care acesta se colectează și anume: distilare cu aburi și presare la rece. Distilarea cu abur este cea mai întâlnită metodă, aici regăsindu-se majoritatea uleiurilor esențiale florale. Acestă metodă presupune implicarea presiunii, astfel, temperatura aleasă poate fi mai mică, iar uleiurile își păstrează în acest mod proprietățile. Procesul este realizat într-un distilator care utilizează apa pentru a extrage uleiul esențial din materialul vegetal și implică apa, care prin încălzire produce aburi care traversează spațiul de coletare al materialului vegetal. Această trecere face ca glandele care conțin ulei esențial să se spargă. Fiind volatil, uleiul este transportat spre tubul de condensare, unde odată ajuns, trece în formă lichidă și se acumulează într-un rezervor de colectare. Cum apa și uleiul nu se amestecă, acestea se separă în mod natural, iar apa rămasă se comercializează de cel mai multe ori sub denumirea de apă florală.

Cât despre presarea la rece, numele este destul de concret și explică procesul. Prin presare la rece se obțin uleiurile precum cel de lămâie, bergamotă, mandarină sau portocală. Iar cât despre calitate, ne putem da seama atât prin preț, cât și prin simțirea texturii. Să luăm exemplul uleiului esențial din petale de trandafir. Este nevoie de aproximativ 4 tone de petale pentru a obține un litru de ulei esențial, așa că, dacă prețul unui astfel de ulei este mic, ne putem da seama din start că produsul este contrafăcut. De asemenea, textura trebuie să fie una asemănătoare cu a alcoolului. Un ulei esențial uleios, poate fi, de cele mai multe ori, lungit cu alt ulei.

Cum îl folosim?

Sub forma a 2-3 picături turnate în difuzoare speciale, a căror apariție pe piață este tot mai frecvent întâlnită. Se mai poate utiliza și în timpul unei băi relaxante, sau sub formă de parfum aplicat pe piele, dar, în ambele cazuri, trebuie neapărat combinat cu un alt ulei purtător, cum ar fi cel de cocos. Mai mult, uleiul esențial se poate picura într-o sticluță cu pulverizator, rezultând un excelent odorizant pentru cameră sau dezinfectant. (aici putem folosi ulei esențial de scorțișoară sau de lavandă, care au proprietăți antibacteriene.


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!